west-friesland-coaching-stress

Brandstof of leegte nodig?

Dat is een groot verschil en hoe weten we wat we nodig hebben. Ons eerste gevoel is toch vaak doe vooral activiteiten die je energie geven. Pak de dingen op die je leuk vindt en in heel veel situaties werkt dit ook zo. Zoek een nieuwe hobby etc. Ga vooral door en dan komt het wel weer goed!

We vervreemden steeds meer van ons lichaam. We blijven maar doorgaan en luisteren niet naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Met als gevolg dat als we dit blijven doen we letterlijk opgebrand raken.

Maar ons lichaam en onze geest zijn geen twee aparte dingen, je kunt ze niet scheiden van elkaar. Dat lukt wel tijdelijk maar er komt een moment dat je lichaam wraak gaat nemen. Het lichaam eist aandacht op. Dit gebeurt als de behoeftes van het lichaam langere tijd onderdrukt zijn.

Letterlijk zitten je lichaam en je geest in een conflict, er is geen balans tussen beide.

En dan wordt het tijd dat je stopt, dat je aandacht gaat geven aan dat wat je lichaam nodig heeft, dat je gaat luisteren naar het gefluister van je lijf zodat het niet meer hoeft te schreeuwen !!

Maar hoe doe je dit dan?
Met alleen de focus op datgene wat het lichaam nodig heeft kom je er niet, het gaat erom dat je lichaam en geest weer in harmonie komen met elkaar.

Durf eens stil te zitten, echt helemaal stil.
Reacties die ik krijg zijn dan vaak maar dan voel ik me juist zo moe, dan komt alle moeheid er helemaal uit.
Maar besef dan dat het stilzitten je niet moe maakt maar dat je dat al was en dat je het nu pas merkt omdat er niets is om je af te leiden.
Hou vol en doe dit elke dag eens een half uurtje. Zit eens helemaal stil, alleen en zonder afleiding om je heen. Zodat je weer gaat voelen wat je lichaam maar ook je geest nodig heeft. In het begin is dat moeilijk en zal je merken dat je een half uur onrust voelt en dat er van alles door je heen gaat en dat je afleiding zoekt in alles om je heen. Maar dat wordt beter waardoor je leert je aandacht weer naar binnen te richten.

Gun jezelf, jezelf !!!

De schrijfster Bregje Hofstede schrijft hierover in haar boek “De herontdekking van het lichaam”. Haar boek heeft mij geraakt en geïnspireerd tot het schrijven van deze blog.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.