A flower does not think of competing tho the flower next to it. It just blossom.

Eerst maar eens het goede nieuws, als je last hebt van faalangst dan kan je dit overwinnen ook al voelt het alsof dit onmogelijk is.
In deze blog neem ik je mee op pad over het onderwerp faalangst, wat is het, wat zijn de oorzaken, welke vormen bestaan er, welke strategieën bedenken mensen met faalangst om er maar zo min mogelijk last van te hebben en vooral hoe kan ik het overwinnen?

Dus als je geen zin, tijd of gewoon te nieuwsgierig bent naar hoe je dit kan aanpakken scrol dan door helemaal onderaan deze blog maar ik zou het super vinden als je de hele inhoud zou willen lezen zodat je ook de achtergrond informatie tot je kan nemen. Maar we zijn nou eenmaal oplossingsgericht en er zijn al zoveel blogs op social media en daarom heb ik eerst het goede nieuws gedeeld met je zodat je gelijk aan de slag kan.

Wat is faalangst?
Het is de angst die we hebben om een fout te maken, iets niet te kunnen of dat we afgaan in de ogen van anderen.

Het is de angst om niet goed genoeg te zijn.
En als men faalt kan dit voor mensen met weinig zelfvertrouwen het bewijs zijn dat ze niet goed genoeg zijn.

Het levert heel veel stress op omdat als je last hebt van faalangst je allemaal manieren (strategieën) hebt bedacht om er mee om te kunnen gaan.

De negatieve stress veroorzaakt door faalangst zal ervoor zorgen dat we niet meer goed kunnen functioneren.

Faalangst kan je letterlijk verlammen.

En als je bang bent om te falen is de kans dat je faalt vele malen groter.

Mensen die veel last hebben van faalangst geloven dat als ze presteren ze de moeite waard zijn dus als ik niet voldoende presteer ben ik de moeite niet waard.

Dit onderwerp keert vaak terug in mijn coach praktijk en daarom voor mij de reden om hier een blog over te schrijven. Daarnaast heb ook ik wel eens last van faalangst en dus uit eigen ervaring heel goed weet hoe deze angst je kan belemmeren zodat je niet ten voluit kan leven.

Wat zijn oorzaken van faalangst?
• Een laag zelfbeeld
Als je veel zelfvertrouwen hebt zal je niet zo snel uit balans raken als je een keertje faalt en zal je het eerder zien als een incident. Maar bij een gebrek aan zelfvertrouwen zal het je onzeker maken en in een vergelijkbare situatie dit gevoel herkennen en dat kan er dan juist voor zorgen dat je faalt. En hoe meer je faalt, des te meer opmerkingen je gaat ontvangen van anderen waardoor je steeds minder zelfvertrouwen krijgt en een laag zelfbeeld ontwikkelt.

• Een te zware druk ervaren
Door reacties die je kunt krijgen vanuit je omgeving op wat je bereikt hebt en men vaak vooral de aandacht richt op datgene wat er niet goed ging kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt. De reacties van de ander kunnen zijn dat men er om moet lachen of dat men er grapjes over maakt.
Waarbij vooral de verkeerde inschatting van anderen wat betreft datgene waar je in gefaald hebt de meeste impact heeft. Bijvoorbeeld als de ander zegt “ je hebt je vast niet goed voorbereid” terwijl jezelf weet dat je er alles aan hebt gedaan” kan ervoor zorgen dat je faalangst ontwikkelt.

Strategieën hoe om te gaan met faalangst:
Om hier mee om te kunnen gaan bedenken mensen met faalangst allerlei manieren om hier zo min mogelijk last van te hebben. Er zijn er vast nog veel meer dan ik hier onder schets maar dan krijg je een idee of misschien herken je jezelf hierin.
• Niet de aandacht op jezelf vestigen zodat als je faalt een ander het niet ziet (deze heb ik zelf vaak gebruikt in het verleden)
• Geen feedback vragen aan anderen
• De schuld op een ander schuiven als je zelf iets fout hebt gedaan
• Vertrouwde paden bewandelen en nieuwe situaties vermijden

3 soorten faalangst:

Sociale faalangst
Ben jij iemand die het moeilijk vindt om contact te maken met anderen en vooral bezig bent in je hoofd over wat anderen van je vinden/zeggen/denken. Dan heb je last van sociale faalangst. Deze kan je overkomen als je in contact komt met anderen op je werk/privé of aangesproken wordt buiten door een onbekende.

Motorische faalangst
De druk die je kan ervaren om een lichamelijke prestatie te moeten leveren kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je spieren onder controle te houden. Fysiek ben je prima in staat om de lichamelijke handeling uit te voeren maar door de angst die je voelt kan dit ervoor zorgen dat je lichaam blokkeert.

Cognitieve faalangst
Deze komt het meeste voor en heeft te maken met leren. Ben jij iemand die bijv. heel erg goed geleerd heeft voor het examen en alle theorie tot zich genomen heeft en toch de angst voelt om te falen/zakken dan kan dit er letterlijk voor zorgen dat je tijdens het examen dichtklapt.

Symptomen faalangst:
• Negatief zelfbeeld
• Te hoge/ te lage eisen stellen aan jezelf
• Moeite met het ontvangen van complimenten
• Negatieve zelfbeoordeling
• Uitstelgedrag
• Perfectionisme
• Ontlopen bepaalde taken
• Dagdromen
• Transpiratie
• Maag/darmklachten
• Hoofdpijn

Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen dan wordt het tijd dat je in actie komt. Hieronder deel ik mijn tips met jou zodat je de faalangst die je nu belemmert om een vol leven te leiden kan aanpakken.

Tips:
Onderzoek waar je bang voor bent
Je bent niet je prestaties, je bent veel meer dan dat
Positief denken en blijf focussen op dat wat er allemaal goed kan gaan
Stel je eisen bij
Zoek uitzonderingen
Houd successen die je boekt bij
Wees mild voor jezelf
Praat erover met anderen
Schrijf erover

Op mijn facebookpagina van Groots in coaching deel ik regelmatig tips over verschillende redenen waardoor mensen stress ervaren. Als coach richt ik mij op hoe mensen hiermee omgaan omdat niet de stressbronnen zelf ervoor zorgen dat we uit balans raken maar de wijze waarop wij hiermee om gaan. Ik zou het heel erg leuk vinden om je daar te mogen ontmoeten.

Liefs Carolien

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.