Emoties komen van rechts en hebben altijd voorrang!!

Waarom een blog over emoties?

Omdat ik weet dat het niet makkelijk is om je ware gevoelens te delen en ik je wil laten inzien dat je pas jezelf kan zijn en echt in verbinding kan komen met een ander, als je ook dat deel van jezelf laat zien.

Emoties kunnen ons overvallen, ze brengen ons uit balans en we vinden ze maar lastig.
We worden door onze emoties belemmert om die dingen te doen die het meest effectief zijn.
Door emoties kunnen we niet rationeel denken en ze voelen als waarheid.

Maar waarom is het dan toch zo belangrijk om onze emoties toe te laten??
Hierover meer in mijn blog maar eerst wil ik jullie vanuit een eigen stukje ervaring mee op pad nemen.

Zelf heb ik het delen van mijn emoties/gevoelens altijd heel erg lastig gevonden. Wie zit er nu op mijn ware gevoelens te wachten.
Wat zullen ze van me denken, ze denken vast dat ik faal, dat ik niet goed genoeg en zwak ben.
Daarom deed ik vooral net alsof alles altijd maar goed ging met mij zodat ik een ander daar niet mee hoefde te belasten.
Tot ik iemand tegenkwam en diegene mij een “spiegel” heeft voorgehouden. Een hele lieve en geweldige persoon, ik ben haar nog elke dag dankbaar hiervoor.
Zij liet mij inzien dat doordat ik mijn gevoelens niet serieus nam en niet uitte bij haar zij mijn gevoelens ook niet serieus kon nemen en ze eerder afstand merkte tussen ons dan verbinding. Doordat ik niet liet weten hoe het nou echt met mij ging was ik ook niet mezelf. Ik verloochende dat deel van mij wat wel verdriet voelde en onzekerheden.
Het kwam hard aan op dat moment maar heeft me wel heel erg aan het denken gezet. Door wat zij tegen mij zei voelde ik me verdrietig (weer een emotie) maar deze liet ik toe. Deze emotie mocht er zijn van mij. Ik vond het vooral heel erg verdrietig dat ik niet beseft had dat de ander totaal niet wist wie ik was en dat ik door het niet tonen van wat mij bezighield omdat ik de ander daar niet mee wilde belasten, de ander dus heel erg belastte.
Dat was voor mij het kantelpunt.

Nu weet ik hoe fijn het is om plaats te maken voor mijn emoties/gevoelens en deze wel te delen met anderen. Ook al zijn het soms gevoelens waarvan ik zelf denk wat zal die ander nu wel van mij denken, vinden ze het raar, vinden ze dat ik faal of onnadenkend ben. Maar dat is het stemmetje in mijn hoofd. Dat vul ik letterlijk in voor de ander.
En nu denk ik zelfs, dan is dat maar zo, dit is wie ik ben en wie ik wil zijn!!

Wat is het nut van onze emoties en gevoelens?
Wat betekenen zij voor ons behalve dat we het vaak heel erg ongemakkelijk vinden.

Onze emoties vertellen ons wat we nodig hebben. Welke behoeftes vervuld moeten worden.
Als we hier niet naar zouden luisteren, dan worden we ongelukkig. Zo ongelukkig zelfs dat het ons ziek kan maken zoals bijv. bij een Burn-Out.
We gaan dan letterlijk over onze grenzen heen.

Zie je emoties als jouw richtingsaanwijzer, zij helpen jou met het vervullen van je behoeftes zodat je verder kan gaan.

Emoties uiten betekent dus niet dat je een “watje” bent, integendeel. Hiermee laat je zien hoe sterk je bent. Je stelt grenzen en neemt je eigen gevoelens serieus.
Zie emoties dan ook als je interne communicatiemiddel. Het geeft je informatie en we kunnen hierdoor informatie delen.

Besef je nu hoe belangrijk het voor je is om je emoties te delen?

Wat gebeurt er als ik mijn emoties/gevoelens niet toelaat?
Hoe beter we ons best doen om onze emoties weg te duwen, door ze niet de aandacht te geven die ze verdienen des te meer last gaan we hiervan krijgen.
Denk maar een skippybal die je onder water wilt duwen, hoe dieper je deze onder water duwt hoe meer tegendruk je gaat ervaren. Totdat je niet meer sterk genoeg bent om de bal onder water te houden en plotsklaps met grote kracht de bal weer naar de oppervlakte komt.
Zo is het ook met onze emoties, als we die maar lang genoeg proberen weg te duwen komen ze ineens in alle heftigheid terug.

Ga je emoties dus niet uit de weg onderzoek ze, je kunt ervan leren en je maakt ze minder beangstigend.
Oordeel er niet over, accepteer zoals ze komen, welke emotie je hebt kan je niet beïnvloeden wel hoe je ermee omgaat.

Tips om je te helpen je emoties/gevoelens serieus te nemen:
• Accepteer dat je bepaalde emoties/gevoelens ervaart
• Vraag je af wat voel ik nu, wat is de oorzaak en waarom voel ik dit
nu?
• Ga bewust voelen welke emotie, of welk gevoel een bepaalde situatie
of persoon bij je oproept.
• Wees eerlijk over wat je voelt, zeg niet ja het gaat goed met mij
als dat niet het geval is, de ander kan niet jouw gedachten lezen.
• Schrijf aan het eind van de dag eens op welke emoties je hebt
gevoeld en hoe je daar mee om bent gegaan.

Gun jezelf en de ander, jezelf!!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.