grenzen_aangeven_stress_coaching

Hoe hoog leg jij de lat?

Nog even dit, nog even dat, nog even.., nog even.., nog even.. Alles doen we ‘even’ maar wanneer gaan we leven?

De lat ligt ook wel erg hoog, dit hoor ik regelmatig terug in mijn coachpraktijk en ik maak mezelf er ook schuldig aan.

Vanuit de media ontvangen we dagelijks berichten die laten zien hoe goed we ons kunnen voelen, hoe gelukkig we moeten zijn, dat we ons niet hoeven te vervelen en dat we mooi, slank, slim en fit moeten zijn. Onze werkdagen, avondjes en vrije weekenden zitten vaak helemaal volgepland met allemaal leuke, gezellige en soms ook verplichte activiteiten.

Maar wie legt die lat zo hoog? Doen we dit niet zelf?

Als je niet aan dat zogenaamde ideaalbeeld kan voldoen draagt dit niet bij aan jouw levensgeluk, het maakt je onzeker, je gaat meer stress ervaren omdat je het gevoel hebt dat je de enige bent en faalt.

Sta er eens bij stil en vraag jezelf: Hoe hoog leg ik de lat? Hoe geef ik mijn grenzen aan als ik zelf niet weet wat mijn grenzen zijn?

Tips om je te helpen de lat niet te hoog te leggen voor jezelf:

 • Maak je grenzen concreet en heb je geen idee waar jouw grenzen liggen gebruik dan onderstaande zinnen om je daarbij te helpen.
  – Ik heb het recht om nee te zeggen als de ander mij vraagt om..
  – Als mijn werkgever vraagt of ik wil overwerken dan mag ik..
  – Anderen mogen niet..
  – Ik heb nodig..
 • Nee is ook een antwoord.
  Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Natuurlijk wil je de ander geen pijn doen of teleurstellen maar als het betekent dat je dan zelf over je grenzen heen gaat is het de kunst om toch nee te kunnen zeggen. Onze angst over wat de ander van ons zal denken is vaak ongegrond en een aanname. Zeg nee: als je mond ja zegt en je hart nee!
 • Stel niet te hoge eisen aan jezelf.
  Te hoge eisen kunnen belemmerend werken en zorgen dat je ontevreden raakt. Blijf wel eisen stellen aan jezelf die realistisch, haalbaar en helpend zijn voor je. Als je vaak ontevreden bent over wat je bereikt in het leven vergeet je te genieten van de dingen die er echt toe doen. Je vergeet te kijken naar wat je allemaal al wel voor elkaar hebt gekregen.
 • Leef in het hier en nu en dat is lastiger dan het klinkt.
  Vaak zijn we bezig met wat we allemaal nog willen/moeten doen en ook blijven we in onze gedachten hangen in het verleden. Het gaat om het hier en nu! Het verleden is al gebeurt en de toekomst moet nog komen, als we ons vooral daar op richten vergeten we te genieten van het moment.

 

Conclusie:

Er is er maar één die weet waar je grens ligt en dat ben jij zelf. Leg de lat bewust eens wat lager en je zal daardoor effectiever functioneren en gelukkiger zijn omdat je beter voor jezelf zorgt en leeft naar je eigen waarden in het leven.

                        Doe vooral alles niet ‘even’, maar durf te leven!

Liefs Carolien, de coach voor eenieder die vanuit eigen kracht effectiever wil omgaan met stressbronnen.

Brandstof of leegte, daarover gaat mijn volgende blog. Laat me in een reactie hieronder weten welk van bovenstaande tips jou vandaag hebben geholpen of zou kunnen helpen. Heb je aanvullingen, dan hoor ik die natuurlijk ook graag. Laat me weten waarover jij graag wilt lezen, dan kan ik daar in mijn blogs nog beter op aansluiten!

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.